torsdag 8 november 2012

Äppelgrottor


Ca 24 st

3 små äpplen, t ex Discovery, Alice, Katja eller Ingrid Marie.
2 msk råsocker
1 tsk kanel
200 g smör, rumvarmt + 2 msk till stekning
1 tsk vaniljsocker
1 dl strösocker
4 1/2- 5 dl vetemjöl

Glasyr:
1 dl florsocker
Knappt halv msk vatten, beror på

1. Kärna ur äpplena och skär dem i tunna klyftor. Halvera klyftorna och stek dem i smör på medelvärme.
Stek dem lätt så att de behåller sin krispighet och strö sedan socker och kanel runt om. Sätt ugnen på 175 grader.

2. Vispa smör, vaniljsocker och socker vitt och poröst med elvisp. Tillsätt mjöl och fortsätt vispa till en smulig deg.
Arbeta ihop degen med händerna och ta upp den på ett lätt mjölat bord.

3. Dela degen i två bitar och rulla varje bit till en 4-5 cm tjock rulle. Skär varje rulle i åtta 2-3 cm tjocka skivor. Lägg skivorna på en plåt med bakplåtspapper. Gör en grop med fingret mitt i varje kaka. Lägg äppelbitar i varje grop.

4. Grädda kakorna 10-15 minuter, eller tills de börjar få en gyllene färg.
Rör ihop glasyren och ringla den över svalna kakorna.
Mumiga!
Lycka till/Lotta

Juli