tisdag 17 maj 2016

Kanelblomman

 Kanelblomma
Ingredienser
3 stora kanelblomma
  • 150 g margarin, rumsvarmt
  • 5 dl havredryck mjölk
  • 50 g (1 pkt) jäst
  • 1 dl strösocker
  • ½ tsk salt
  • eventuellt 2 tsk stött kardemumma
  • 800 g (ca 1,4 l) Kungsörnen Kärnvetemjöl

  • Kanelfyllning: 200 g margarin, 8 tsk kanel och 2 dl socker blanda ihop.

1. Värm mjölken till 37°C (fingervarmt).
2. Smula ner jästen i en degskål. Häll över mjölken och rör om. Tillsätt matfettet i bitar, socker, salt och eventuell kardemumma.
3. Mät upp mjölet. Tillsätt mjölet men spar ½ dl till utbakningen.
4. Arbeta degen  ca 10 minuter för hand, tills den känns smidig.
5. Låt degen jäsa övertäckt med bakduk ca 50 minuter.
6. Arbeta med degen och kavlar ut. Se på Youtube filmen som visa hur gör man.
obs, jag tog assiett istället för mat tallrik och liten glas på mitten.
 (3 st runda deg och två ggr kanelfyllning ) första deg med kanelfyllning sedan andra deg på med kanelfyllning och sista tredje deg på utan kanelfyllning. Se på filmen igen hur skär och vrida två varv och kläm ihop.
7. Låt blomman vila under bakduk 30 minuter
8. Värm ugnen till 200°C. Pensla med ägg och strö lite pärlsocker och grädda i nästan nedre av ugnen och ca 20 minuter men ha koll på fått fin färg då ta ut. Vila med bakduken i tag. Kan frysas.
Lycka till kraaaam

Juli