måndag 5 december 2011

Glasstårta med kolasmak



Dulce de leche
ca 10 pers

2 äggulor
0,5 dl socker
2 äggvitor
3 dl grädde
1 burk kondenserad mjölk

Koka en burk kondenserad mjölk i 1,5 h enligt följande.
Häll upp mycket vatten i en stor kastrull, tag av pappret på konserven och lägg ner den i kastrullen.
Vattnet skall hela tiden täcka burken. Låt konservburken svalna.

Vispa äggulor och socker i en bunke.
Vipsa äggvitor hårt i en annan bunke.
Vispa grädden i en tredje bunke.

Blanda nu 3/4 av kolan med grädden.
Blanda samman gräddblandningen med äggvispet till en jämn smet.

Häll halva smeten i en avtagbar form på ca 18-22 cm.
Ringla/klicka ut kolan i formen och häll på resten av smeten.
Frys i minst 5 h innan servering.
Tag inte ut så lång tid innan servering, den smälter rätt så snabbt.

Vill man garnera glassen med något kan jag tipsa mini marängtoppar, torkade melon tärningar eller nåt annat.
Lycka till!

Juli