onsdag 8 oktober 2014

Knäckiga rutor

ca 28 st
4 ägg
5 dl socker
1 msk bakpulver
2 msk vaniljsocker
1 nypa salt
6 dl vetemjöl
200 g smör, smält
2 1/2 dl vatten

Knäcksmet:
50 g smör
1 dl socker
2 msk vetemjöl
2 msk mjölk
2 tsk vaniljsocker
125 g flagad mandel

Gör så här:
1. sätt på ugnen på 154 grader.
2. Vispa ägg och socker pösigt i en bunke. Blanda ner bakpulver, vaniljsocker, salt och mjöl.
3. Smält smöret i en kastrull och tillsätt vattnet. Rör ner den varma vätskan i smeten.
4. Häll i smeten i en smord och bröad form, ca 25x 35 cm.
5. Grädda kakan längst ner i ugnen i 30-35 minuter.
6. Knäcksmet: Smält smöret i en kastrull. Rör ner resten av ingredienserna och låt allt puttra i någon minut.
Bred ut smeten på kakan och grädda den i ytterligare 5-10 minuter. Låt kakan svalna i formen.
Skär den sedan i rutor.

Det knäckiga mandeltäcket gör de saftiga rutorna himmelskt goda.

Lycka till /Lotta

Juli