söndag 12 oktober 2014

Namoura Attar

Ingredienser:
6 dl vanlig mannagryn
1 dl finmalen mannagryn
2,5 dl smält smör
2,5 dl socker
3 dl turkisk yoghurt
1 tsk bakpulver
3/4 tsk rose water
3/4 orange blossom water
Attar - Sirap:
2 dl vatten
4 dl socker
Lite färsk pressad citron
 1,5 tsk vaniljsocker 

Skalade mandlar

Blanda alla ingredienser till en stor bunke och rör om. Smeten ska vara lite tjock och kletig.

Smörj sen en ugnsform med smör. Använd vilken form du vill, bara den inte är för liten.
 Häll smeten i ugnsformen och platta ut den så ytan är jämn (du kan enkelt göra det med händerna om du doppar dom i lite smält smör)
Lämna kakan att vila i rumstemperatur i 5-6 timmar för att få bästa resultat.
Börja nu med din attar (sirap). 

Koka upp vatten och socker. När det börjar koka så tillsätt citronvatten och ev rose water och orange blossom water. Rör om noga och sänk sen värmen till medium och låt allt kokas i ca 5minuter till. Häll sedan över sirapen i en kanna och ställ undan så länge.

Värm upp ugnen till 200 grader, men innan du lägger kakan i ugnen så skär försiktigt ut former i kakan så som du vill ha den, t.ex. rektanglar eller diamantformer. Skär inte igenom hela kakan till botten av formen utan du ska bara skära ytligt. Dekorera varje bit med en mandel och tryck ner den lite försiktigt.
Låt namouran vara i ugnen tills den får en gyllene brun färg, ca 20-30 minuer beroende på ugn. När du tar ut kakan ur ugnen, häll genast på din attar (sirap) medans kakan är som varmast. Häll inte all attar på en gång utan ta hälften och låt kakan absorbera sirapen, häll sen på resten igen och låt kakan svalna helt och skär sen igenom kakan där du har markerat bitarna. 

Låt kakan svalna.
Förvara namouran i en stängd burk i rumstemperatur på ett svalt ställe, det är viktigt att den inte står i kylskåp då blir kakan förstörd och torr!

Juli