Du behöver:
Till degen:
2 ggr kopp vetemjöl under jäsning (plus 6-8 ggr kopp till att knåda degen, det beror på hur mycket till degen känns bra.
2 ggr stora sked strösocker
2 ggr stora sked torrjäst
1 ggr kopp mjölk
1 1/4 kopp ljummen vatten
1 ggr liten sked salt
Halv kopp rapsolja
Köttfärsfyllning:
3 stora gula lökar
4-6 pressad vitlöksklyftor
500 g nötfärs
2 stora röda eller mix paprika
En hel tub tomatpuré
Lökpulver
Vitlökspulver
Aromatkrydda
Vitpeppar
Sju kryddor
1-2 köttbuljong
Gör degen:
Blanda ihop alla och låt den jäsa under bakduken ca 30 minuter. (kom ihåg bara 2 kopp vetemjöl först.)
Under jäsning gör färsen.
Knåda mer med vetemjöl tills blir fin degen och lite kletig ska vara. Jäsa 15 minuter under bakduken igen.
Gör färsen:
Hackad lökar och paprika, stek dem och köttfärsen.
Pressade vitlökar blanda ihop.
Krydda av dem alla men avsmaka om behövs mer.
Töm allt tomatpuré ur tuben och lite vatten för att puttra lite stund och köttbuljong i.
Dags att kavlar ut degen:
Knåda ut degen med lite mjöl och kavlar ut och tryck ner kaffe kopp storlek rund "form".
Kavlar ut lite och lägg lite av fyllning och klämma ihop noga blir "tre kanten" eller halv måne, se på bilden. Kom ihåg kläm ordentligt.
Jäsa under bakduken ca 10 minuter.
Penslar ägg på degen innan in ugnen 200 grader i ca 20 minuter men ha koll på fått luftig och färg.
Gärna sallad till!
Lycka till kram från Lotta o M.T
Tipset ta med dem till utflykt. Man behöver inte värma.