fredag 13 september 2013

Ojja med räkor på Nabeulvis

Ojja är en traditionell tunisisk rätt. Grundingredienserna tomat, paprika och ägg gör att den påminner om den baskiska rätten piperada. Den här varianten kommer från Nabeul, krukmakarstaden i distriktet Cap Bon och kan till lagas på flera olika sätt. Ojja kan serveras efter tycke och smak med lammhjärna, torkad sill eller köttiga korvar. Tunisierna kallar Ojja med äggröra och harissa för Kadhaba- det vill säga "lögnerska"!

4 portioner
500 g ljus grön långa paprika
3 tomater
2 vitlöksklyftor
1 dl olivolja
2 msk tomatpuré
1 tsk harissa (kryddblandning) eller burk
500 g små skalade räkor
salt, peppar
1 tsk malen spiskummin
4 ägg

Skär paprikan i ringar och tärna tomaterna.

Bryn de pressade vitlöksklyftorna i en gryta med 1 dl olivolja. Häll i de tärnade tomaterna och låt dem småkoka på svag värme i 3 minuter.

Tillsätt tomatpuré och harissa. Låt puttra i ytterligare 3 minuter.

Tillsätt de skalade räkorna och eventuellt ett halvt glas vatten, låt koka ihop i ytterligare 2 minuter.

Häll i paprikaringarna. Smaka av med salt, peppar och spiskummin när såsen börjar tjockna och paprikan har mjuknat.

Vispa upp äggen i en skål med en ballongvisp och häll ner dem i grytan. Lägg på locket och koka på svag värme i ungefär 3 minuter. Lägg sedan upp Ojja med räkor på ett fat och garnera med spiskummin.

Ta gärna sweet chilisås över smaka som åh vad gott.
Ps. det smaka godare nästa dag lunch när man värma i ugn eller mickro.
Lycka till / Lotta

Juli