söndag 19 juni 2016

Arabiska piroger med burritos o nötter

Burritos piroger
Ca 35-40 st

Börjar med färsfyllning:
Ca 800 g valfritt färsen ( nötfärs hade jag).
2 gula hackad lökar
4 pressad vitlök
2 påsar av burritos krydda finns på mataffär.
Tomatpuré. 

Stek dem olja, lök, vitlök och färsen.
Sist häll burritos och halv tub av tomatpuré. Häll lite vatten för puttra lite.
Lägg undan grytan för att svalka.

Två påsar av pinjenötter att steka med lite olja tills dem fått färg och häll blanda med färsen i grytan.

Och gör grunddeg:
5 kopp vetemjöl 
2 stora sked socker
2 påsar torrjäst 
1 kopp mjölk (havredryck hade jag)
1 1/4 kopp ljummen vatten 
Halv liten sked salt
Halv kopp rapsolja 

Gör så här : 
Blanda alla i en stor skål och lägg handduk över att jäsa ca 30 minuter.
Arbeta med mera mjöl tills du känner lagom så inte fastnar dina fingrar då.

Sätt på 180-200 grader.
Väga ca 60 g av alla deg bollar. Kavlar ut rund och ta lite klick av färsen. Kläm ihop degen valfritt som båt eller trekant eller fyrkant m.m.
Lägg på bakplåtspapper.
Riv osten och strö över. Lägg handdukar över plåtar få vila en stund.
Sista penslar med ägg över alla piroger och in mitten av ugnen. 
Kan ta 15-20 minuter men ha koll på färg båda under och över är dem bruna då är klart!

Gärna med lite sallad till.
Kan frysa in. =)
Perfekt att ta med utflykten, picknicken.
Lycka till ♡

Juli