måndag 20 juni 2016

Ma'amoul kakor

ca 40-50 st
Degen:
1 kg mannagryn
400 g smör (gärna osaltat smör)
2 dl socker
15 g färsk jäst (ca 1/4 av en färsk jäst)
0,5 dl vatten
2 tsk mahlab (vejkselkrydda som används i orientaliska bakverk)
2 tsk apelsinblomvatten
2 tsk rosenvatten
Ca 0,5-1 dl ljummet vatten


Gör så här:
Börja med att göra degen. Smält smöret och blanda det med mannagryn och socker. Blanda väl, täck bunken med en påse och låt stå i rumstemperatur i minst 8 timmar, degen klarar sig upp till 12 timmar innan den ska användas. När degen fått stå några timmar, har mannagrynen svällt upp och mjuknat. 


Lös upp jästen med 0,5 dl vatten, blanda i mannagrynen och börja nu knåda och arbeta degen ordentligt med händerna. 


Tillsätt sedan mahlab, rosen- och apelsinblomvatten. Blanda i lite vatten och knåda degen en bra stund till. Mannagrynen ska arbetas och knådas tills den inte längre smular sig, det ska gå att bilda en boll av den utan att den smulas sönder. Om degen känns för torr kan du tillsätta lite mer smör eller vatten och knåda ännu mer. Täck bunken med en påse och låt vila i 20 min.

Dadelfyllning:
400 g urkärnade dadlar
25 g smör
Blanda ihop till massan.

Fylla kakorna:
Det finns ett speciellt träverktyg som används till att forma mamoul. Köper man på utländsk matbutiker. Smörj träformarna med rapsolja innan de används för att kakorna inte ska fastna i formen. Ta en degbit och forma den till en rund boll, öppna upp bollen med fingret samtidigt som du snurrar på den. Degen ska bli så tunn som möjligt utan att den spricker. Ta ca 1-2 tsk Dadelfyllning och fyll degen ihop. Arbeta varsamt och förslut kakan, lägg i träformen och pressa varsamt. Banka sedan ut kakan ur formen. Ställ kakorna på en plåt med bakplåtspapper. Värm ugnen till 225°, baka kakorna mitt i ugnen i ca 15 min, tills de får en fin gyllene färg. Låt svalna och förvara sedan i en kakburk i, de håller sig i en kakburk upp till en månad eller i frysen i ca 3 månder.

Recept kommer från http://zeinaskitchen.se/mamoul/
Lycka till

Juli