torsdag 12 november 2015

Moussaka med kycklingfärs

 Aubergine, 1,5 styck
Kycklingfärs, 400-500 gram
Gul lök, 2 styck
Vitlök, 2 klyfta
Krossade tomater, 1 burk
Tomatpuré, 2 msk
Gratängost, 100 gram
Oregano krydda
Olivolja till stekning, 1 msk
Sju kryddor
Lökpulver
Vitlökspulver 
Aromatkrydda 
Kycklingbuljong, 1 st
  
Vitsås:

Mjölk, ca 4 dl
Vetemjöl, 1,5 msk
Smör, 50 gram
Kycklingbuljong, 1 st

Tillagning

Sätt ugnen på 200°C.

Skär auberginen i cm-tjocka skivor. Salta skivorna och låt ligga ca 10 minuter för rinna 
Skala och hacka lök och vitlök. Riv ost.

Fräs lök och vitlök i matfett på medelhög värme. Tillsätt färs och stek under omrörning tills färsen är genom stekt. 

Tillsätt krossade tomater, puré, sallad kryddor. Sänk till medellåg värme och låt småkoka 5-10 minuter. Tillsätt oregano mot slutet. Smaka av.

Torka av saltet från auberginen och lägg dem i ugnen få lite färg auberginen.

Vitsås: Klick smör smälta och strö mjöl vispa snabbt med mjölk men lite i tag tills den fått tjocknar häll mer mjölk om behövs lagom tjock. Lägg buljong.

Lägg i en ugnssäker form först lite köttfärsröra, sedan aubergine och häll på lite vitsås. Upprepa med färs, sås och aubergine överst. Toppa med resterande  ost. Grädda mitt i ugn 30-45 minuter till fin yta.

Lycka till 

Blandat minnena