torsdag 5 november 2015

Tjuvstart lusekatter


 Japp, då var det tjuvstart bakade lusekatter och gissa vem var som lyckligaste få smaka bulle? Mohammad =)
Och testade första gången med bakmaskin, helt toppen bra!

Deg:

50 g färsk jäst (röd
 150 g smör eller margarin 
2 påsar saffran (à 1/2 g) 
2 dl socker 
5 dl mjölk 
250 g kesella/kvarg (1 %) 
1/2 tsk salt 
1 ägg
russin 
ca 16 dl vetemjöl  

Till pensling:
ägg

Smula ner jästen i en bunke. 

Smält matfettet. 

Ta 1 dl mjölk i en glas och häll två saffran påsar i, låt står i kylen i över natt innan bakning börjar.

Rör ner saffranet ur glaset och 4 dl mjölk i det smälta matfettet, känn av ljumma till ca 37˚C. 

Rör ut jästen i lite av degspadet i taget.

Tillsätt socker, kvarg, salt och ägg.

 Arbeta i nästan allt vetemjöl och arbeta degen ca 5 minuter i maskin eller 10 minuter för hand. Strö lite mjöl över degen. Låt den jäsa under bakduk 45-55 minuter.

Ta upp degen på mjölad arbetsbänk. 

Knåda resten av mjölet. Baka ut degen till lussekatter och sätt på russin.

Lägg dem på plåtar med bakplåtspapper. 
Låt jäsa under bakduk 30-45 minuter. 
Sätt ugnen på 225˚C.

Pensla med uppvispat ägg.
Grädda mitt i ugnen ca 8-10 minuter. Ha koll på färg!

Låt svalna på galler övertäckt med bakduk.
Lycka till

Juli