Japp, då var det tjuvstart bakade lusekatter och gissa vem var som lyckligaste få smaka bulle? Mohammad =)
Och testade första gången med bakmaskin, helt toppen bra!
Deg:
50 g färsk jäst (röd
150 g smör eller margarin
2 påsar saffran (à 1/2 g)
2 dl socker
5 dl mjölk
250 g kesella/kvarg (1 %)
1/2 tsk salt
1 ägg
russin
ca 16 dl vetemjöl
Till pensling:
ägg
Smula ner jästen i en bunke.
Smält matfettet.
Ta 1 dl mjölk i en glas och häll två saffran påsar i, låt står i kylen i över natt innan bakning börjar.
Rör ner saffranet ur glaset och 4 dl mjölk i det smälta matfettet, känn av ljumma till ca 37˚C.
Rör ut jästen i lite av degspadet i taget.
Tillsätt socker, kvarg, salt och ägg.
Arbeta i nästan allt vetemjöl och arbeta degen ca 5 minuter i maskin eller 10 minuter för hand. Strö lite mjöl över degen. Låt den jäsa under bakduk 45-55 minuter.
Ta upp degen på mjölad arbetsbänk.
Knåda resten av mjölet. Baka ut degen till lussekatter och sätt på russin.
Lägg dem på plåtar med bakplåtspapper.
Låt jäsa under bakduk 30-45 minuter.
Sätt ugnen på 225˚C.
Pensla med uppvispat ägg.
Grädda mitt i ugnen ca 8-10 minuter. Ha koll på färg!
Låt svalna på galler övertäckt med bakduk.
Lycka till