tisdag 22 december 2015

Julkola/Smörkola


Enkel och god julkola.

3 dl vispgrädde 
50 g smör 
3 dl strösocker 
1½ dl ljus sirap
1½ msk vaniljsocker

Blanda allt i en stor, tjockbottnad kastrull. Smeten expanderar väldigt när den kokar.
Låt smeten koka upp, men rör inte runt så mycket den första tiden.
När smeten börjar bli klibbig och sjunker tillbaka så får man röra runt lite och se till att det inte bränner fast i bottnen.
Låt blandningen koka i en timme och 30 minuter men ta lite av kulprovet, dvs att bli rullad till en boll om den droppas ner i ett glas med kallt vatten. 
Häll upp smeten i en liten form (ca 15×20 cm)
 Smörj raspolja på formen.
Låt kolasmeten svalna. Klipp den sedan i lagom stora bitar. Slå in i smörpapper och förvara svalt.
Lycka till!

Juli